Kampanja

Taide on läsnä kaikkialla, mutta sen läsnäolo otetaan itsestään selvyytenä. TAIDE 2015 ­hanke haluaa kiinnittää huomiota taiteeseen ja sen tekijöihin, ja nostaa taiteen arvostusta, rahoitusta ja asemaa.

Taiteella on suuri arvo, joka saattaa jäädä etenkin taloudellisesti tiukkoina aikoina varjoon niin yleisön kuin päättäjien ja rahoittajienkin osalta. Usein taiteella nähdään olevan vain välineellinen arvo: terveysvaikutuksia, taloudellista hyötyä tai muuta välillistä hyvää. Mutta mikä on taiteen itseisarvo ja merkitys? Mitä taide meissä tai meille tekee? Miksi taide on tärkeää? Miten taiteen olemassaolo ja hyvinvointi voidaan turvata?

Suomi on pieni etäinen kieli­ ja kulttuuri ja suomalaiset poliitikot luovat suomalaisen taiteen toimintaedellytykset. TAIDE 2015 ­-kampanja rakentuu päättäjien ja taiteilijoiden väliselle dialogille. Eduskuntavaalien alla kansanedustajat ja eduskuntavaaliehdokkaat saavat mahdollisuuden vastata kysymykseen ”mikä on taiteen merkitys?”. Kampanjan taiteilijat tuottavat uuden taideteoksen hänelle osoitetun nimettömän poliitikon vastauksen perusteella. Taiteilijat ja taideteokset esitellään minidokumenttien muodossa kampanjan kotisivuilla, sekä Yleisradiossa .

Kaikilla eduskuntavaaliehdokkailla on mahdollisuus osallistua kampanjaan vastaamalla kysymykseen. Kaikki vastaukset päivitetään kampanjasivulle. Yleisöllä on mahdollisuus seurata kampanjan etenemistä ja osallistua keskusteluun, ja tilaisuus tehdä omia videoteoksia sivustolla jakamiemme poliitikkojen vastauksista. Aihetunnisteella #taide2015 jaetut videot osallistuvat kilpailuun, jossa taiteilijaraatimme valitsee suosikkinsa, joka palkitaan 1000 euron palkinnolla.

Kampanjan tukena toimii ohjausryhmä, joka takaa taiteenalojen monipuolisuuden. Ohjausryhmän jäsenet ovat Pirjo Honkasalo (elokuvaohjaaja), Jari Hanska (käsikirjoittaja, näyttelijä), Marjo Niemi (kirjailija, käsikirjoittaja, dramaturgi), Jan Forsström (elokuvakäsikirjoittaja, ohjaaja), Eino Saari (teatteriohjaaja, käsikirjoittaja), Ima Iduozee (tanssitaiteilija­koreografi), Susanna Mälkki (kapellimestari, muusikko), Maaria Wirkkala (kuvataiteilija), Eeva Bergroth (teatterituottaja, kääntäjä) ja Måns Strömberg (muusikko, DJ Bunuel).

Kampanja on käynnistetty Taiteen Edistämiskeskuksen tuella.

YHTEYSTIEDOT

[email protected]

kampanjan koordinaattori
Jan Liesaho
[email protected]
050-3210223

Projektisihteeri
Anna Louhensalo
[email protected]
044­3074675

Nuoren Voiman Liitto on puoluepoliittisesti sitoutumaton valtakunnallinen kirjallisuusjärjestö, joka hallinnoi TAIDE2015 -kampanjaa.


Mikä on taiteen merkitys?